Jucii és a filmek

január 30, 2010

Leap Year- Szökőhév

Filed under: Januárban vetített filmek — Címkék: , , , , — jxdit @ 2:52 du.

romantikus vígjáték 2009

Aranyos film, ahogy azt a romantikus vígjátékoktól elvárhatjuk 🙂 A női főszereplő Amy Adams, a filmben Anna, aki egy ír hagyományt követve a szerelme után repül Dublinba, hogy szökőnapon, megkérje a barátja kezét. A viharos időjárás miatt azonban a közlekedés lebénul, és csupán 2 napja van, hogy időben odaérjen egy vidéki kis ír faluból. Úgy dönt mindenáron keres egy embert, aki elviszi őt a városba. Meg is találja a helyi fogadós, Declan személyében (Matthew Goodie). Az utazás azonban nem éppen úgy alakul, ahogy azt Anna szeretné…

É r d e k e s s é g :

Anna, keresgélve a neten akad rá az alábbi információra: Az 5. században Szent Patrikra és Szent Brigittára visszamenő hagyomány Írországban, hogy a nők csak szökőévekben tehetnek házassági ajánlatot.

Habár a filmben február 29-ét nevezik meg szökőnapnak, valójában nem az.

A világ legtöbb országában a Gergely-naptárt használják, mely 1582-ből XIII. Gergely pápától származik. Az I. niceai zsinat (325) óta, amikor is a tavasz kezdőnapját március 21-ében állapították meg, az eltérés már 10 napra nőtt a Julián-naptár és a csillagászati naptár közt. Ezért 1582-ben Gergely pápa elrendelte, hogy október 4-e csütörtök után, október 15-e péntek következzék, hogy ezáltal az eltérést kiküszöböljék. Magyarország 1587-ben fogadta el a Gergely-naptárt: 1587. október 21-e szerda után, november 1-je csütörtök következett, és ezzel szinkronba került a legtöbb európai országgal. Ez a naptár meghatározott években a 28 napos február hónaphoz egy plusz napot ad, így az a szökőévben 29 napos lesz.

A szökőnap február 24.-e. Ennek oka a római naptárban keresendő, amelyben Julius Ceasar kihirdette, hogy „a március kalendasa előtti 6. nap kettőztessék meg”, mely a mai naptárunk szerint február 23. napjának felel meg, melyet a szökőnap követ.

(forrás Wikipedia)

További magyarázatokat itt és itt olvashattok.

Vélemény? »

Még nincs hozzászólás.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

Működteti a WordPress.com.

%d blogger ezt szereti: